Project in beeld:


Goorbergh draagt bij aan verrassend concept: casco vernieuwbouw in Amsterdam-Oost.

 

De Amsterdamse Indische buurt is grootsteeds, gezellig en in opkomst. Het heeft er veel van weg dat deze buurt het nu al legendarische succes van De Pijp zal evenaren. Voor wie dat laatste niet kent: De Pijp is van een bouwvallige en impopulaire woonomgeving veranderd in een Amsterdamse hotspot.


Aannemer ERA Contour verwacht dat in die andere buurt van Amsterdam Oost iets dergelijks zou kunnen gebeuren. Samen met woningcoöperatie Ymere heeft ERA Contour een concept ontwikkeld dat eerder in Rotterdam levensvatbaar was gebleken: revitalisering van woningen met grote inbreng van de kopers.

 

In dat kader vernieuwt ERA in de Javastraat, de Bali- en Sumatrastraat een aantal panden ingrijpend. Eerst worden de huizen vakkundig gestript en daarna wordt begonnen met de renovatie.

De fundering wordt compleet vernieuwd, voor en achtergevels hersteld en datzelfde geldt voor de daken die worden versterkt, soms worden verhoogd, maar die in elk geval nieuwe dakpannen krijgen. Dakkapellen worden vervangen, evenals de zinken goten. De bestaande kozijnen maken plaats voor nieuwe, in dezelfde stijl. Zo wordt de allure die deze huizen eerder bezaten, opnieuw tot leven gewekt. Het resultaat is een woonblok dat in bouwkundig opzicht de tand des tijds weer vele decennia zal kunnen doorstaan. In het stadium daarna is het de beurt van de toekomstige bewoners, want de huizen worden casco opgeleverd.

De toekomstige bewoner bepaalt zelf waar de niet dragende wanden komen te staan, hoe de afwerking wordt, keuken en sanitair, het wordt naar eigen inzicht ingevuld. Het is nauwelijks een wonder dat dit concept aanslaat bij een breed publiek, de belangstelling voor de huizen is dan ook groot.

Voor wie meer wil weten: www.eenblokstad.nl. Voor nadere informatie en inspiratie. Het totale plan omvat 16 woningen. Hetzelfde concept passen Era en Ymere ook toe aan de andere kant van het Amsterdamse centrum: aan de Marnixkade wordt een monumentaal blok omgetoverd in 18 woningen die eveneens casco worden opgeleverd. In totaal worden op twee plekken in de stad monumentale panden in oude luister hersteld. De kopersmarkt reageert vooralsnog enthousiast op dit concept: er is heel veel belangstelling voor.


We zouden bijna nog vergeten te vermelden dat het renoveren en hier en daar compleet vernieuwen van de funderingen wordt verzorgd door Goorbergh Fundamenteel. Ons aandeel is ook minder zichtbaar dan het meeste werk van anderen, maar daarom bepaald nog niet minder belangrijk.We maken gebruik van de nieuwste schroefinjectiepalen die inpandig trillingsvrij worden ingebracht. Een langlopend project.

 
Terug